Powrót do strony głównej


1. Zatrucia pokarmowe
bakteryjne


a) - Gronkowce
b) - Salmonella
c) - Czerwonka
d) - Jad kiełbasiany

2. Zatrucia pokarmowe
chemiczne


a) - Dezynfekcja
b) - Dezynsekcja
c) - Deratyzacja
d) - Pestycydy

3. Zatrucia grzybami

4. Próby pokarmowe

5. Rtęć

6. Artykuły spożywcze

a) Magazynowanie
- przyczyny psucia żywności

b) Metody utrwalania
żywności





Utrwalanie żywności

- polega na różnorodnych zabiegach zapobiegających psuciu się produktów spożywczych, mające na celu niszczenie drobnoustrojów lub zahamowanie ich czynności; np:

1. Pasteryzacja

2. Apertyzacja

3. Suszenie

4. Mrożenie

5. Kiszenie

6. Wędzenie




62 - 031 Luboń
ul. Sikorskiego 1a
tel. kom. 604 449 211